Koeien

Melkvee

Op ons bedrijf zijn ongeveer 275 melkkoeien, 200 stuks jongvee en enkele opfokstieren aanwezig. twee-maal daags gaan de koeien door een 28-stands rotodraaistal met melkmeting en productiedoorgifte, welke dagelijks via de computer te bekijken zijn. 

Het rollend jaargemiddelde bedraagt 9.502 kg melk met 4.12% vet en 3.52% eiwit.Fokkerij

Evenals huisvesting en voeding speelt fokkerij een belangrijke rol binnen het bedrijf. De koeien worden zelf geïnsemineerd en een  tochtdetectiesysteem speurt de tochtige koeien op.

Ons fokdoel: een koe met capaciteit en kwaliteit, dus een brede voorhand, veel inhoud, een breed kruis en een hoog achteruier.

Een koe moet in balans zijn. Dit wil zeggen dat een goede bouw en goede productie samen gaan. Het bepalen van de stierkeuze houden wij in eigen hand. Dit om ervoor te zorgen dat we onze eigen lijn het beste kunnen volgen. Met behulp van het aAa-systeem wordt de juiste stier bij de koe gezocht. De beste stieren vanuit de hele wereld krijgen bij ons de kans.

Sinds enkele jaren is de Merwehoeve weer actief op shows en fokveedagen. Zo gaan wij naar de jongveedag en fokveedag in Hoornaar, de Wintershow in Noordeloos en naar de Holland Holstein Show in Zwolle.

Inmiddels heeft dit o.a. geresulteerd in een groot aantal kampioenstitels op de Jongveedag in Hoornaar en Fokveedag Hoornaar. Het grootste succes behaalde wij met M.H. Alana 5. Alana pakte het algemeen kampioensschap tijdens de HHH-show in Zwolle (2015) en kreeg een nationale titel op de NRM (2017). Daar werd zij uitgeroepen tot kampioen roodbont midden.Huisvesting

De melkkoeien worden gehuisvest in een 5 rij-ige ligboxenstal met twee productie groepen. In onze koeienstal is veel geïnvesteerd in koecomfort. Zo hebben wij ventilatoren voor een optimaal klimaat, roterende koeborstels en liggen de koeien op een bed van gemalen stro. Onze koeien hebben dagelijkse regelmaat. Dit betekend dezelfde melk- en voertijden. Om de regelmaat niet te verstoren lopen de koeien jaarrond binnen.  Er is veel aandacht voor de individuele koe. Aan de voorzijde van de koeienstal zijn 5 grote afkalfboxen op stro. Jongvee

Het jongvee is apart gehouden van de melkkoeien in een andere ligboxenstal. De jongste kalveren gaan na 10 dagen in groepshuisvesting op stro. Hier krijgen de kalveren kunstmelk doormiddel van een drinkautomaat. Naast melk krijgen zijn onbeperkt hooi en ruwvoerbrok. De eerste vijf maanden verblijven de kalveren in de strohokken. Het overige jongvee is gehuisvest in een ligboxenstal.


Nieuws

M.H. Alana 5 kampioen op NRM
17-07-2017

M.H. Alana 5 (v. Amor-red) is tijdens de NRM verkozen tot kampioene middenklasse roodbont. We zijn enorm trots op dit resultaat en erg blij dat we dit met de familie hebben kunnen bereiken met een van onze koeien.
85,3 punten gemiddeld bij bedrijfinspectie
01-02-2017

Op woensdag18 januari schreef de inspecteur 37 vaarzen voor het eerst in. Deze groep vaarzen scoorden maar liefst 85,3 voor algemeen voorkomen. M.H. Lead Mae 2 (v. Bradnick), M.H. Dafne 61 (v. McCutchen) en M.H. Jose 35 (v. Jotan-red) behaalden 88 punten.
Succesvol op de HHH-show
08-12-2016

Op zaterdag 11 december vond in Zwolle de HHH-show plaats. Een aantal dieren uit onze stal waren aanwezig en werd hoog geplaatst in de rubrieken
Fokveedag Hoornaar
01-10-2016

Op zaterdag 4 oktober  was het weer zover. Traditie getrouw is op de eerste zaterdag van oktober de Fokveedag in Hoornaar. Met vijf koeien en drie pinken van de Merwehoeve waren present. M.H. Wilke EX-91 (v. Damion) presteerde het best. Ze behaalde een plek bij de laatste vijf oudere koeien. M.H. Geertje 120 won de twee prijs bij de duurzaamste koe verkiezing!
Hard werken en goed voor je dieren zijn
09-01-2016

 

Afgelopen zomer is er een filmopname op ons bedrijf gemaakt. Het filmpje is onderdeel van de serie “Boeiende Boeren in Beeld”, gemaakt door de gezamenlijke LTO organisaties. 
M.H. Alana 5 algemeen kampioen HHH-show
16-12-2015

M.H. Alana heeft tijdens de HHH-show in Zwolle het algemeen kampioenschap Roodbont op haar naam geschreven. Hiermee is een droom voor ons uitgekomen. Geweldig om dit mee te maken. 
Dairy Fair Marienwaerdt
23-09-2015

Op zaterdag 22 augustus vond in Beesd op het landgoed Marienwaerdt, de derde editie van de Dairy Fair plaats. M.H. Wilke werd kampioene middenklasse, M.H. Prinses 22 reserve kampioene oud en uierkampioen!
M.H. Daelynn vaarzenkampioen op Jongveedag Hoornaar
20-08-2015

Op zaterdag 14 augustus is de Jongveedag in Hoornaar gehouden. De Merwehoeve was ook present met negen dieren.
Eerste snede weer binnen
14-05-2015

Ondanks dat het voorjaar dit jaar wat later op gang is gekomen, stond er een mooie snede gras. Het weer zat mee, dus afgelopen maandag kon er weer gemaaid worden. 
3 x 1A en 2 eervolle vermeldingen@HHH
16-12-2014

Op zaterdag 13 december vond in Zwolle de Holland Holstein Herds-show plaats. Een nationale show waaruit fokkers vanuit het gehele land aanwezig zijn.
Bordeaux zoon verrichtingskampioen in Adelheidsdorf
31-10-2014

De door ons gefokte Bordeaux-zoon sloot de zeventig dagen test voor hengsten in Adelheidsdorf als de nummer één af.
Jonge fokooien te koop!
13-08-2014

Er zijn nog een twintig-tal goede jonge Swifter-fokooien te koop. Deze zijn Zwoeger en Scrapie-vrij. Met een index boven de 170. Ook zijn er zeven in het bezit van het MYOMAX-gen. Bv;mm.
Vijf jaar op rij 1e klas melk geleverd!
09-04-2014

Afgelopen week overhandigde onze melkfabriek Vreugendenhil uit Gorinchem ons een bordje, voor het feit dat de Merwehoeve vijf jaar op rij eerste klas melk levert.
M.H. Prinses 22 eerste EX-90 koe!
08-04-2014

Op donderdag 3 april scoorden onze derdekalfs Damion-dochter M.H. Prinses 22 als eerste koe op de Merwehoeve 90 punten voor algemeen voorkomen.
Wintershow Noordeloos goed verlopen
07-04-2014

Op 8 februari was er weer Wintershow in Noordeloos. De Merwehoeve was met 4 koeien aanwezig op de show. Hendrik won het kampioensschap voorbrengen.
Bordeaux-hengst succesvol in Oldenburg
17-12-2013

In het Duitse Oldenburg hebben eind november de Oldenburger Hengst-Tage plaatsgevonden. De Merwehoeve was hier zeer succesvol met een twee- en halfjarige Bordeaux-hengst uit de Rouseau keurmerrie Hevina MH.
Divesta M.H. word elite-merrie
16-12-2013

Op vrijdag 13 december is Divesta M.H. Elite-merrie geworden. Dit gebeurde tijdens de IBOP-dag van het KWPN Zuid Holland in Lisse.
Europese jurydag groot succes
15-09-2013

Op zaterdag 14 augustus arriveerde op de Merwehoeve een grote touringcar met maar liefst 40 buitenlandse juryleden. Dit jaar was Nederland de organisator voor de Europese Jurydag en had de Merwehoeve als locatie. Een grote eer voor ons als familie. 
Bedrijfsfilm Merwehoeve de Groot
04-12-2012

Merwehoeve is lid van 'studieklub Morgen'. Naar aanleiding daarvan is er een bedrijfsfilm gemaakt.